BLOG

Keď srdce bije pre folklór

Pred pár mesiacmi o FakeFolku, jeho zákulisí, o mne a mojej mamke, či o ľudoch, ktorí stoja za touto značkou, vyšiel článok v ženskom magazíne Woman. Veľmi nám zalichotila titulka – Keď srdce bije pre folklór -, pretože nás vystihli od slova do písmena. Dennodenne sa nadychujeme esencie s názvom tradícia a žijeme životy obklopené výšivkami – my všetci, ktorí akoukoľvek formou pomáhame tejto značke rásť. Preto sme pre vás pripravili troška zo zákulisia FakeFolkového života. Ako vznikol FakeFolk, a čo všetko stálo a stojí za ním, či ako sa nám žije život s ním?

 

 FakeFolk = team ľudí

Za značkou FakeFolk síce stojím ja, autorka, ale platformu jeho existencie mu dennodenne vytvárajú ľudia, ktorí tvoria pre neho grafické návrhy, fotografické reporty, či video spoty. Nie sú to len ľudia v zmysle slova zaplatím si reklamnú firmu, ale ďalekosiahlejšie formujú jeho cestu a sú pre neho od začiatku akýmsi Start upom. Okrem kreatívneho reklamného teamu, je tu predovšetkým a v prvom rade moja mamka, ktorá v značke hrá dôležitý prim a všetkým modelom dáva konečnú  podobu. Je to zvláštne ale máme svoje spoločné dielo – naše dieťa, ktoré s nami rastie, padá, učí sa a pod.

Začalo to láskou k folklóru, ktorá sa u mňa prebudila ešte v detstve, pričom som do toho namočila celú rodinu

Moje prvé stretnutie s folklórom prišlo cez ľudový tanec a spev v čase, keď u mňa prekvitala puberta. Bolo to veľmi náhodné – folklórny súbor Mostár vtedy chodil po základných školách a prostredníctvom rozprávania zážitkov svojich členov, ako aj ukážkou tancov, inšpiroval mladých. Prišlo mi to vtedy ako veľké dobrodružstvo, ktoré sa od mojich 13 rokov vôbec neskončilo, práve naopak, stále spolu zažívame jednu veľkú párty.

Za vznikom značky FakeFolk stojí tak trochu aj moja  vášeň pre zbieranie krojov

Začala som študovať etnológiu a zrazu moje útržkovité vedomosti dostávali zmysel. Kroje ma fascinovali. Nechápala som, ako dokážu ľudské ruky vytvoriť niečo také dokonalé, do detailu prepracované a oku lahodiace. Naši predkovia mali estetiku v oku, dokázali nádherne kombinovať vzory, farby a materiály. Niekedy si sama poviem, že načo tvoriť, stačí sa len inšpirovať. Ako človek materialistický som začala túžiť kroje aj vlastniť – mať príležitosť si ich obliecť a hrdo ich nosiť. No poviem vám, je to diagnóza, ktorá je vecou srdca.

Doteraz neviem šiť a pred pár rokmi som nevedela ani vyšívať

Nie som veľmi dobrá šička, viem len dobre narábať s ihlou na vyšívanie. Tu dáva dušu modelom moja mamka, ktorá zohráva v značke veľmi veľkú rolu. Odmalička ma viedla k tomu, aby som na veci nazerala estetickým okom. Vlastne FakeFolk je veľkou zásluhou jej výchovy, pomoci a šikovnosti, a preto spolu tvoríme. Sme srdcom a dušou značky. Najprv ja kreslím modely, spolu vyberáme látky. Na tie sa neskôr kreslia diely, látky sa naťahujú na vyšívacie rámy a prichádza zdĺhavá časť samotného vyšívania. Ešte predtým sa však všetky nite na vyšívanie perú a stabilizuje sa farba v nich, aby náhodou nejaká nezafarbila látku pri praní. Následne sa diely odevov strihajú a zošívajú.

FakeFolk o chvíľu bude oslavovať dva roky existencie

Prešli sme si spolu s FakeFolkom mnohým. Predovšetkým mi pomohol osobnostne vyrásť. Prestala som sa za svoju robotu hanbiť a dokážem konečne počúvať sama seba. Myslím úplne inak. Snažím sa priťahovať veci, ktoré chcem a nad negatívami neuvažujem. FakeFolk nám všetkým veľmi veľa berie, ale aj v konečnom dôsledku našim životom veľa dáva. Tak, ako sa buduje značka, tak isto sa formujem aj ja, my všetci okolo neho, jeho tvorba odevov či spolupráce.

Ak máte chuť dozvedieť sa ešte viac – Online verziu článku v magazíne Woman nájdete na tomto linku: http://www.floowie.com/sk/zobrazenie/woman-magzin-zima-2016

Vaša FakeFolková lady Michaela Giertlová