BLOG

Kreativita nepozná hranice #zostandoma

V posledných dňoch sme Vám na sociálnych sieťach predstavili rad odborno-neodborných informácií o výšivkárstve. Všetci spoločne sme si rozšírili vedomosti o histórii zdobenia odevov formou výšivky. Ukázali sme vám aj stránku výšivkárstva, ktorá viedla k profesionalizácii – teda od domáceho zdobienia, až ku vytváraniu výšiviek na zákazku. V tomto smere sa rozšírili školy vyšívačiek, a aj spolková činnosť. 

V druhej polovici 19. storočia vzrástol záujem o túto činnosť a ľudová výšivka sa považovala za prejav duše národa. Výšivka sa stala módnym artiklom a prenikla aj do odevov meštianstva. Tieto snahy o fenomén výšivkárstva a jeho vzrast vidíme aj v posledných rokoch. Z výšivky sa stal artikel fashion designerov, a to nielen na Slovensku. Dochádza k akejsi obrode výšivky v rôznych formách a v rôznych odvetviach. 

My Vám ponúkame návrat ku starým výšivkárskym vzorom v pôvodnej podobe. Odhaľujeme Vám trochu z nášho fondu vzorov z oblasti Podpoľania, ktoré sme získali z pozostalosti. Takto budú ďalej žiť svoj život medzi nami všetkými. 

Stačí si len stiahnuť vzor a vytlačiť na formát A4. Následne všetky papiere pospájať do dlhého radu, poprípade ich zlepiť lepiacou páskou. Vzor stiahnete kliknutím na obrázok vzoru.

Vzor si následne prekreslite na látku – buď pomocou kopíru alebo ho presvieďte cez sklenenú plochu ostrým svetlom (napríklad lampičkou). 

Vzor 1

Vzor 2

Vzor 3

Kreativite sa medze nekladú a vzor môžete vyšiť akoukoľvek technikou. Poprípade vytlačené vzory môžete použiť ako omaľovánku, či vystrihovačku spolu so svojimi deťmi. 

s pozdravom Váš FakeFolk